РАЗКАЗИ ЗА МОРЕТО

Нашето море

 

Елена Андреева – Пловдив

Лято, слънце, море……. Още помня босоногото момиченце с кестеняви къдрици и първата му среща с лазурното синьо море. Още чувам смеха му и усещам възторга от милувките с морето. Помня и как гонейки вълните, момиченцето се загуби и как онзи красив и силен чичко спасител го върна при родителите му. Помня и малките звездички в косите му, и как една от тях то подари на своя спасител… Лято, слънце, море…. Първата любов, детската любов, не обич, любов,… любов към морето… Още помня… Помня как то постави малката си ръчичка в мокрия пясък, а морето разлюля синята си гръд и без да иска разрешение отнесе скъпия отпечатък и го заключи дълбоко в сърцето си, в огромното си сърце, в самотното си сърце….
Помня и втората среща след около десет години. Тюркоазеното море я чакаше толкова дълго и сякаш усетило близката среща се къпеше в сребриста пяна от вълнение, а плажът щедро обсипан от слънчеви лъчи жадуваше да погали босите й крака.
Лято, слънце, море…. Още помня как вятърът флиртуваше с кестенявите къдрици на порасналото вече момиченце. Още помня… Помня магията на тази среща. Помня и блясъка в очите й, помня и как морето събра цялата слънчева светлина, за да й покаже, че … и то помни… А очите й грейнали от щастие светеха като звездички, като малки звездички, като онези звездички, …… и не съвсем… . Това бе нейното море. То я привличаше като магнит и събуждаше копнеж за романтика. Ту я натъжаваше с влажната си самотна тишина вечер, когато огнените залези догаряха във водите му, ту я развеселяваше с цялата си феерична пъстрота през деня, когато целувана от жарките слънчеви лъчи търсеше прохладната му прегръдка.
Лято, слънце, море…. Още помня как босоногото, пораснало момиченце отново се загуби ….. пак тук, пак на плажа…… Загуби се, загуби сърцето си, но намери него, пораснало момче, мъж, мъж с момчешко излъчване……
Помня как откри в очите му нежността на ласкавото море – нейното море. Помня как откри в сърцето му обич необятна и необуздана като морето – нейното море. Помня как откри в душата му страст – мощна и стихийна като на морето – нейното море…. Помня и как изгревът с пурпур ален целуна страстно утринния здрач и нощта угасна с въздишка
сладка, а тя и той вече бяха ТЕ… . Любов, истинската любов, и обич, и любов, любовта към него……
Лято, слънце, море …. , нейното море, моето море ….. . Още помня….. . Помня как тя и той, аз и той …. и нашето дете, малкото ни момиченце отново сме при него – моето море, нашето море ….. . Виждам кестенявите коси на дъщеря ни, звездичките в косите й, като онези моите, същите и не съвсем …. Още помня всичко. Винаги ще помн
я…

                            Моите спомени за незабравимо лято

 

Десислaва Тодорова Тачкова

Вторник е, отново съм на работа. В офиса е сравнително спокойно,а навън е поредната усмихната и слънчева майска утрин. Поглеждам снимката на двамата влюбени на бюрото ми и се усмихвам. Днес мисля да “попътувам” из моите спомени за едно незабравимо лято. Шумът от принтера постепенно се превръща в плисък на моркси вълни, звъненето на телефоните започва да звучи, като ято прелитащи чайки.  Жега е. Разпуснала съм дългата си червена коса. Нежно гали раменете ми и пръска огнени искри под парещото слънце. Мързеливо съм се изтегнала на шезлонга и отегчено смуча шоколадовия си шейк.Тялото ми е придобило бронзов загар и мамещо привлича мъжките погледи. Белият бански контратира провокиращо с тена на моята шоколадова кожа.Чувствам  се секси имързеливо. Ден като ден, искам само да си почина и да забравя проблемите Оглеждайки идващата и отиващата си от плажа тълпа, усетих парещ поглед, който безмилостно ме изучаваше. След миг, една силна мускулеста ръка се протегна пред лицето ми с чаша фреш от портокал.  -За теб красавице. За най-магнетичната жена на плажа. Извадена от унеса, ококорих големите си очи. Исках да видя, кой е нахалника с тривиалното клише. Погледнах го…. Господи, той имаше най-сините очи на света, дълбоки, проницателни и увличащи. Това беше Ники.Следващите 10 дена бяха едни от най-хубавите в живота ми. Разходки по парещия пясък, среднощно къпане, правене на нежна и всепоглъщаща любов. Бяхме като палави деца, танцувахме, смеехме се, правехме пясъчни замъци, плувахме. Ники, момчето с най-дълбоките очи, наи-топлите ръце, най-меките устни, най-влюбения поглед и най-доброто сърце, мисля че аз започвах да се влюбвам в него. А всичко миришеше на море, любов и тъга от предстоящата раздяла.  И така вървяхме бавно по брeга. Краката ни оставяха дири по мокрия пясък. Мълчахме и стискахме ръцете си до болка. Утре всеки от нас трябваше да се прибере в своя град. Лекият бриз разпиляваше косата ми и изтриваше сълзите. Ники ме гушна и каза:-Скъпа, това не е края, а началото за нас. Обичам те и мисля, че трябва да опитаме да бъдем заедно, за да не съжаляваме за пропуснатия шанс. Помисли, не бързай.Всичко се завъртя пред мен, сърцето ми бясно препускаше. Разумът крещеше, не го познаваш достатъчно, сърцето казваше, влюбена съм.И така….приех предложението за съвместно съжителство с моята голяма любов пред смаяния поглед на морето. Благодарение на това лято с дъх на море, ние сме заедно, все още напука на всичко и всички.Това е моята морска история с вкус на сол, обич, мирис на море и много, много щастие.


Преоткриване

Гергана Стефанова Славова, Варна

Един объркал се гларус кръжи над главата ми. Не разбра ли, че е сбъркал посоката? А, морето бушува, щурмува, удря и разбива коленете си в стръмния склон на брега. Може би се чудите, какво правя аз сред този пейзаж и как се вписвам в него. Бързам да ви отговоря: Гледам простряната синя риза на морето, която се разкъсва от хиляди вълни и мечтая да я облека, да я имам, да я притежавам… В средата й на златна каляска пред мене слиза луната, разплела разкошната си руса плитка и тръгвам по лунната пътека, към душата си. Искам да знам, колкото мога повече за себе си и за морето. Забравила съм всички делнични дребни истории, искам да стигна до себе си и греба с пълни шепи и се мъча да стигна, без да гълтам пясък, да го хрускам и да лепя водорасли по устните си, но ми е трудно, защото осъзнавам, че ти си морето, а аз, аз се давя в очите ти и неистово търся устните ти, за да отпия от тях магията, която те кара да се чувстваш истински… Преди време, преди доста време, ме омагьосаха твоите дълбоки, като морето очи. Влуди ме погледа, който пареше и спираше дъха ми…Нещо повече от привличане, нещо повече от любов, нещо повече от влюбване ме караше да не стъпвам, а да летя, щастлива съм, че изпитах толкова силни тръпки, които те карат да се чувстваш не земен, обичан…Мога да те сравня само с морето с неговата безмерна душа, с порива на вълните, с техния устрем към брега. Знам, че и сега след толкова години, аз пак съм твоя бряг, аз пак съм твоя пристан и това ме кара да съм щастлива…Опияняваща е магията с която ме превлича дълбокото и непознатото в твоята душа. Аз не се страхувам от непознатото, то е предизвикателство, което ме кара да се опитвам да плувам, навътре в дълбокото…Вече знаем , заедно разкрихме с тебе, защо е солен вкуса на вълните, знаем, че гларусите са крясък отронен от нас самите и че пясъка е следа от милувките на водата, върху ронливия бряг и все пак -Морето е една голяма загадка, която много ми прилича на тебе, затова, когато отсъстваш, дори за часове, аз отивам при него, при морето, което ме опиянява, така, както ти със своите устни…Само на брега те преоткривам, може би, защото се срещнахме там за първи път, а може би защото ти мълчеше, тогава, а в тебе бушуваше не отключена стихията на вълните.

   ЛЕТЕН РАЗКАЗ КРАЙ МОРЕТО

8 начина да изглеждате добре на плажа

8 начина да изглеждате добре на плажа

Няколко малки трика, които ще ви направят да изглеждате по-стройна и ще подчертаят плюсовете на вашата фигура!
Изберете си бански, подходящ за фигурата
Горнищата с повдигащ ефект са подходящи почти за всички, защото придават на фигурата ви баланс, като подчертават раменете и гърба. Естествено, правят и бюста да изглежда по-добре. Целите бански с набор са много подходящи, ако искате да прикриете коремчето си. Избягвайте моделите, в които горнището е подобно на топ, така ще изглеждате прекалено ниски.
Плажно олио
Забелязали ли сте как супермоделите, позиращи с бански, винаги имат блестяща кожа? Това е защото така се създава оптична илюзия за по-слаба фигура. Ако искате да пробвате трика с плажното олио, трябва преди това да се намажете със силна слънцезащита, защото иначе ще привлечете слънцето още повече.
Носете косата си вдигната
Конската опашка кара шията ви да изпъква и да изглежда дълга. Това придава височина на тялото ви, правейки го стройно и слабо. Опашките са за предпочитане пред небрежния кок.
Избягвайте големите принтове
Вярно е, колкото по-едър е принта, толкова по-едра изглеждате и вие. Ако все пак държите на разноцветен бански, изберете по-дребен мотив.
Носете сандали с платформа
Платформите са част от задължителния плажен арсенал това лято. Те добавят допълнителна височина, правят стойката ви по-грациозна и са ефектен аксесоар към плажния аутфит.
Носете тъмни цветове
Носенето на бански костюм в тъмната гама действа точно като носенето на малка черна рокля – винаги добре за фигурата. Тъмните цветове правят оптически тялото ви да изглежда по-слабо.
Подберете аксесоарите
Да изглеждаш добре на плажа не се свежда само до банския, останалите елементи от облеклото също са важни. Изберете ефектна макси рокля или красиво парео. Не правете грешката да носите стара тениска или блуза.
Дипли, цветен блок и оптични илюзии
Тези три стила са ваш най-добър приятел, защото привличат внимание точно към зоните, които вие желаете. Например диплите върху горнището ще направят бюста ви да изглежда по-голям, а оптическите илюзии като райета или зиг-заг ще замаскират перфектно проблемните зони.